Translate

вторник, 23 октомври 2012 г.

Психология на интериорното пространство

Знаете ли, че според някои учени въздействието на интериора върху човешката психика може да се сравни само с въздействието на музиката. Понякога съвсем дребен детайл може да ви накара да се почувствате подтиснати или обратно да почувствате прилив на сила и радост. Затова е много важно как ще планирате и обзаведете дома си и ако не сте сигурни, че можете да се справите сами, е добре да се обърнете към специалист.
BS Studio е фирма, специализирана именно в създаването на интериорни решения за жилища според принципите на психодизайна.
Според тях домът трябва, от място за живеене – сухо, защитено и топло – да се превърне в нещо повече, в израз на вътрешния свят на обитателите му. Само така те могат да се чувстват уютно, да си почиват и да работят пълноценно.

При психодизайна има два основни подхода:

Хармонизиращ подход. При него обстановката в една стая или в цялата къща отразява темперамента на човека, неговите навици, нагласи и манталитет. Благодарение на оптималната комбинация от цветове и текстури на материалите, както и на декоративните елементи и аксесоари, интериорът се адаптира към дадено лице, става продължение на вътрешното му "аз".

Стимулиращ подход. Той включва създаването на специфична връзка между интериора и психиката на човека. В случая дизайнът акцентира на някои особености на характера и темперамента на собственика. Подходящият интериор може да балансира един импулсивен холерик и да го накара да се почувства спокоен. Специален интериор, който да провокира радост и светли чувства, може да бъде създаден за човек, склонен към меланхолия и депресия.

И в двата случая най-важен е начинът, по който ще се планира самото пространство. Разпределението е това, което определя ритъма на живот в къщата, а често налага и модел на поведение на обитателите едни спрямо други. Възможностите за планиране практически са безброй, но най-общо могат да се обособят два типа разпределение: затворен и отворен.

Затвореният тип интериорно разпределение включва ясно разделение на помещенията – всяка стая изпълнява определена функция. Подходящо е за хора, които ценят неприкосновеността на личния си живот, избягват шумните компании и не поддържат множество контакти.

Отвореният тип интериорно разпределение е подходящо за хора, които обичат да са в центъра на вниманието, общителни са, движат се в големи компании. В този случай интериорният дизайнер трябва да определи зони, изпълняващи различни функции в едно общо отворено помещение и да измисли как да ги обособи.

Според екипа на BS Studio идеалният дизайн е съчетание от различните подходи и е строго индивидуален за всеки човек. Ако ви предстои ремонт или купуване и обзавеждане на нов дом, и искате да се чувствате наистина спокойни и щастливи в него, потърсете съвет от специалисти в интериорния психодизайн. Не забравяйте – вашият дом, това сте вие.

                                                    Статията е от ZonaComfort.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар