Translate

понеделник, 22 октомври 2012 г.

Редизайн в Бистрица

Интериорен проект на Пламен Буковски, Би Ес Студио

Когато ме наеха да направя проект за редизайн на дневния тракт в еднофамилна къща в околностите на София, все още не знаех, че ще се фключа и в промяната на цялостната визия на фасадата .Всичко започна с простичкото: "Можеш ли да дадеш идея за......".Съществуващата фасада с неконтролируема геометрия , вследствие на лошо строителство вече не удоволетворяваше собствениците.След намесата ми/ без големи интервенции, премерено/, "вертикала" и "хоризонтала" бяха подчинени и фасадата придоби подреден вид.

До този момент интериорните решения са били плод на творческите търсения на домакинята и даденостите на архитектурата.Наред с това, във времето собственикът е " решавал" отделни проблеми по прекомпозиране на пространството "на парче".Всяка година дневната е била пребоядисвана в различни цветове, но винаги "нещо липсвало...".Неудачното решение на камината налагаше създаване на ефект от дефекта.

Разширих панорамния прозорец на дневната с южно изложене, като него и още един прозорец на източната фасада преработих в тип "френски" с височина от трегера до пода. Препоръчах затварянето на дублираща врата и оформянето й като декоративна ниша.Преосмислих размера на интериорната врата и цялостната промяна на визията на камината - сърцето на българската къща.
Светлината.....моята любима тема. Чрез промяната на прозорците осигурих обилна естествена светлина, дискретно пречупена от леката завеса и хоризонталната дървена щора.Изкуствената светлина осигурих чрез проектираната осветителна система.Обикновено интериорното осветление е по-сложно, но дава добри възможности и шанс на обитателите да "режисират" средата си, както да имат обилна светлина при необходимост, така и да "изключват" и просветяват само отделни кътове-за хранене, за релакс и четене и т.н.
Стремежът ми винаги е бил да осигуря такава светлина, че при допира й с обемите, повърхностите, материалите и цветовете в интериора да се получи онова, за което говорят и мечтаят всички, но по ред причини - субективни и обективни рядко се получава на 100%.Интересното в случаяе, че въпреки различните предпочитания на собствениците, проектът удоволетвори и двамата.Получи се интериор, в който и двамата живеят приятно, уютно и удобно.


....И цветовете....Бялото не е бяло, цветни акценти чрез картините, текстила и цветята.Добра идея се оказа и "семейната галерия" около телевизора.Тя е подредила хубави спомени, когато всички са били заедно.....

                                           Статията е публикувана в сп." Магазин"

Няма коментари:

Публикуване на коментар