Translate

събота, 12 ноември 2016 г.

Що е то Психодизайн ?



Някъде някой е нарушил връзката и хармонията между човека и неговата жизнена среда.
Някой някога е решил, че тази хармония трябва да бъде възстановена. 
Психодизайнът е средството за това.








Човекът и неговото жизнено пространство са неделима цялостна система. Тази система се развива по определени закономерности, които оказват влияние върху всички аспекти на човешкия живот. Умението ни да следваме тези закономерности при организиране на нашата жизнена среда – дом, работно място, бизнес и т.н. създава възможно най-добри условия, за постигане на успех, хармонични отношения, здрав и пълнокръвен живот.

Единственият начин да се създаде индивидуален дизайн – модел за конкретния човек или група, е възможен само на базата на обективни, научно-обосновани теоретична база и методика, обединяваща принципите на дизайна и психологията.

Психологичен дизайн (Психодизайн) – това е наука за адаптацията на интериорното пространство, архитектурните и ландшафните форми за конкретния човек или група от хора, техните психологични особености и потребности.

В основата на психологическия подход към пространството са заложени източни и западни геомантични традиции; разчети, отчитащи влиянието на силовите магнитни линии на земята; влиянието на енергията на ландшафта и торсионните полета върху човека; източната традиция фън шуй; древни методики за работа с пространството; практики за изчистване и оздравяване на средата за обитаване.

Психодизайнът е създаване на средата за обитаване, в зависимост от психологическия портрет на конкретния човек. В днешно време за специалистите, на чието разположение са най-съвременни технологии и достиженията на психологията, медицината, лингвистиката, екологията и ергономията, е напълно по силите задачата да планират за възложителя практически идеания дом. Или обратно – да впишат даден човек в дадено пространство.

Стремежът към среда „по размера” на човека е едва от втората половина на XX век, когато проблемите на комфортното съществуване в условията на техногенна цивилизация, изключително се изострят. На психолозите неведнъж им се е налагало да отговарят на въпроса: Как да помирят човека със средата му?







Съществуват различни методики за оптимизация на средата за обитаване. Понякога за създаване на комфортна атмосфера е достатъчно просто да се преместят мебелите, съобразно с линиите на магнитното поле на земята и други силови линии, отчетени от специалистите по биолокации. За идеален се счита случаят, когато психолози и дизайнери създават средата за обитаване от нулата.

Обследването може да се проведе с помощта на различни тестове, специални компютърни програми, електроендефалографичен комплекс. Особено внимание се отделя на компютърен психологичен анализ на текстове, написани от човека. В резултат се установяват безсъзнателни настройки на клиента и степента на неговия конфликт със средата на обитаване.


Психологичният дизайн (психодизайн) е новаторски подход към интериорния дизайн, който помага на специалистите да създадат най-доброто за живеене пространство, специално за вас. Той се основава на обективни научни изследвания и съчетава в себе си принципите на проектирането и психологията.

Интериорните дизайнери, които прилагат психодизайна в работата си, вярват, че средата, която ни заобикаля може да насърчи или разруши предпоставките ни за успех, щастие, любов. Затова те разглеждат всеки човек като едно цяло с неговото жизнено пространство и често работят в екип с психолог. Той провежда няколко срещи с клиента. Говори с него, наблюдава поведението му. Моли го да направи различни тестове. След това анализаря цялата получена информация и съставя "психологически портрет на жилището, в което човекът ще се чуства най-добре.
При психодизайна се използва и типологията на Макс Люшер за цветовете и различните типове поведение, за да се определят предпочитанията на клиента към определен вид архитектура и интериор.







Екипът на Би Ес Студио използва в работата си основните принципи на психологичния дизайн и вече има реализирани редица успешни проекти за интериорен дизайн не само на жилища, но и на заведения и обществени сгради. За специалистите, които са работили по тях, най-голямото постижение е, че те са красиви, функционални и стимулират творческата енергия и положителните емоции на хората, които ги обитават.

Способността на психологичния дизайн да отключва и стимулира най-добрите качества и възможности на отделния човек, го прави все по-популярен.

Засега в България BS Studio е фирмата за цялостно проектиране на жилищния интериор, която прилага професионално този метод в работата си.







Психодизайнерът е човекът, който "превежда" психологията на езика на проектирането. Той обединява знанията на двама специалисти - психолог и дизайнер.

Въпреки, че Психодизайнът е патентован през 2000 г. в Русия, неговото начало датира доста по-отдавна.

За създател на Психодизайна се смята Питър Ван Гог (1914) с неговата идея за "жизнена среда". Под влиянието на Института за биомедицина и Института по космическа медицина, специалисти по проектиране на изкуствена среда разработват интериор за екстремни условия. Тъй като тясното пространство на космическите кораби става за известно време дом на космонавтите, то е трябвало да бъде разработено максимално удобно.

Още по-рано, пруския крал Фридрих II, постоянно зает с войни и политически интриги, решава да построи двореца Сан-Суси близо до Потсдам. В превод това означава "Безгрижност". Желанието на краля било да създаде оазис, в който да може избяга от тежкото ежедневие на войните.


Няма коментари:

Публикуване на коментар